Ekonomi

Küresel kriz tırmanırken işten çıkarma dalgası genişliyor

Kovid-19 salgını sonrası hızlı ekonomik toparlanma ile gelen yüksek enflasyon, yükselen faizler ve Rusya-Ukrayna savaşıyla tırmanan güç krizi küresel ekonomiyi yavaşlatırken, başta ABD ve Avrupa’da olmak üzere birçok şirket karar aldı. çalışan sayısını azaltmak veya yeni işe alımlar yapmak. duyurur.

Durgunluk ve yüksek enflasyon nedeniyle işten çıkarmalar, COVID-19 kısıtlamalarının bu yıl sona ermesi ve birden fazla ekonomik faaliyetin yeniden başlaması nedeniyle en büyük küresel sorunlardan biri haline geliyor.

Küresel ekonomide salgınla başlayan yokuş aşağı iniş hala tam anlamıyla durmuş değil. Enflasyon endişeleri, yükselen faizler ve jeopolitik sorunlar borsaların dalgalanmasına neden olurken, yüksek enflasyon ve yükselen faizler ile küresel ekonomideki karamsarlık şirketleri maliyetlerini düşürme yönünde adımlar atmaya zorluyor.

Salgınla birlikte teknoloji şirketleri e-ticaret harcamalarındaki artış nedeniyle işletme alımlarını artırdı.

Salgın sonrası hızlı ekonomik toparlanma ile gelen yüksek enflasyon, yükselen faizler ve Rusya-Ukrayna savaşıyla tırmanan güç krizi küresel ekonomiyi yavaşlatırken, başta ABD, Avrupa ve Asya’da olmak üzere birçok şirket, çalışanlarının sayısını azaltıyor veya yeni işe alımlar yapıyordu. .

Küresel ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya kalan şirketler maliyetlerini azaltacak adımlar atmak ve iş alımlarını frenlemek zorunda kalırken, özellikle teknoloji şirketlerinin bozulan makroekonomik görünüme uyum sağlamakta zorlandıkları görülüyor.

Büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan ABD’de personel sayısı giderek azalıyor. Amazon, Meta ve Twitter bu yıl birkaç bin çalışanını işten çıkarırken, diğer teknoloji şirketlerinin Kovid-19 salgınının ilk günlerine yaklaşırken bir hızla istihdamı azaltmaya çalışması dikkat çekiyor.

Telekom, elektronik ve yazılım geliştirme alanlarındaki şirketler tarafından açıklanan veya onaylanan işten çıkarmaları takip eden bir danışmanlık şirketi olan Challenger, Gray & Christmas’ın bir raporuna göre, ABD’deki işten çıkarma duyuruları Kasım ayında bir yıldan 5 kat daha fazlaydı. evvel. ABD merkezli şirketler, teknoloji branşı başta olmak üzere Kasım ayında 76 bin 335 kişiyi işten çıkaracaklarını açıkladı.

Özellikle kripto para piyasasının gerilemesinden bu yana dijital şirketlerde çalışan sayısının azalması dikkat çekiyor.

İşten çıkarmaları dijital olarak takip eden Layoffs.fyi verilerine göre dünya çapında 946 teknoloji şirketi bu yıl 148.431 çalışanını işten çıkardı.

ABD’de bu yıl teknoloji sektöründe 90.000’den fazla çalışan işini kaybetti.

ABD başta olmak üzere teknoloji alanında faaliyet gösteren birçok şirket, çalışan sayısını azaltma veya işe alımları durdurma kararı aldı.

Crunchbase’in verilerine göre bu yıl ABD’de teknoloji sektöründe 90.000’den fazla çalışan işini kaybetti.

Uzmanlar, birçok teknoloji şirketinin salgın döneminde daha fazla işe alım yaptığından ve artık zor günler geçirdiğinden bahsediyor.

Üçüncü çeyrek finansal sonuçları beklentilerin altında kalan Amazon ve Meta gibi teknoloji şirketlerinin hisseleri değer kaybetti ve bu şirketlerin piyasa fiyatlarından milyarlarca dolar kayıp yaşadı.

Amazon 10.000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

ABD’de özellikle teknoloji sektöründe kapanan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor.

E-ticaret sektörünün en büyük şirketi olan Amazon, küresel iş gücünün yüzde 3’üne denk gelen 10.000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. İşten çıkarmaların, AI destekli sanal asistan Alexa gibi eserleri içeren İK, perakende ve gadget’lar departmanından gelmesi bekleniyor. Plan uygulanırsa, ABD şirketinin 1994 yılında kuruluşundan bu yana en büyük işten çıkarma olacak.

Satışta yaklaşık 100 kişiyi işten çıkaran Adobe Inc., çalışanlarının bir kısmını da şirket içindeki başka pozisyonlara kaydırdı.

Dijital bankacılık şirketi Chime Financial, çalışanlarının yüzde 12’sini veya 160 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

83 bin çalışanı bulunan Cisco Systems, çalışanlarının yaklaşık yüzde 5’ini etkileyecek bir yeniden yapılanma planı başlatacağını duyurdu.

Kripto para piyasası düşünceli bir dönemden geçerken, Coinbase Haziran ayında iş gücünün yüzde 18’ini veya yaklaşık 1.200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

Dapper Labs ayrıca, makroekonomik koşulları ve hızlı büyümesinden kaynaklanan operasyonel zorlukları gerekçe göstererek çalışanlarının yüzde 22’sini işten çıkardı.

DoorDash, salgın dönemindeki hızlı büyümesinin ardından yaklaşık 1.250 kişiyi işten çıkaracağını açıklarken, kripto finansal hizmetler şirketi Galaxy Digital Holdings, iş gücünün yüzde 20’sini çıkarmayı planlıyor.

Kişisel bilgisayar talebindeki düşüş HP Inc.’in kârını etkilerken, şirket önümüzdeki 3 yılda 6.000 çalışanını işten çıkaracak.

Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Intel’in çalışan sayısını yüzde 20 azaltmayı planladığı belirtilirken, Microsoft’un bine yakın çalışanını işten çıkardığı bildirildi.

Kripto borsası Kraken, çalışanlarının yüzde 30’unu (yaklaşık 1.100 kişi) işten çıkaracağını duyurdu.

Mobil araç çağırma uygulaması Lyft, çalışanlarının yüzde 13’ünü veya 683 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Lyft’in kurucu ortakları Logan Green ve John Zimmer, çalışanlara yazdıkları bir mektupta, “Ekonomide ortaya çıkan çeşitli zorluklar var. Gelecek yıl için olası bir durgunlukla karşı karşıyayız ve araba paylaşım sigortası maliyetleri artıyor.” kelimeler kullanıldı.

Facebook’un sahibi Meta, 11.000’den fazla çalışanını işten çıkaracak

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, 9 Kasım’da şirket çalışanları ile paylaştığı bir mesajda, işgücünü yüzde 13 oranında azaltma kararı aldığını ve 11 binden fazla çalışanı işten çıkardığını belirtmişti.

Zuckerberg, isteğe bağlı harcamaları azaltarak ve gelecek yılın ilk çeyreğinin ortalarında işe alımları azaltarak daha verimli bir şirket olmak için bir dizi ek adım attıklarını kaydetti.

Bu ortamda sermayenin daha verimli kullanılması gerektiğini belirten Zuckerberg, şirketin kaynaklarının birçoğunu yüksek öncelikli büyüme alanlarına kaydırdığını, işletme maliyetlerini düşürdüğünü ve verimliliği artırmak için ekipleri yeniden yapılandırdığını belirtti.

Meta’nın hisse fiyatı bu yıl yüzde 60’tan fazla değer kaybetti. Apple’ın yeni gizlilik politikasının uygulanması, kullanıcıların izinleri olmadan takip edilmesini zorlaştırırken, Facebook’un yeni duruma uyum sağlayamadığı belirtiliyor. Facebook gelirinin yüzde 90’ını reklamlardan alıyor.

Bu arada, Meta’daki işe alım dondurma son tarihinin 2023’ün ilk çeyreğine kadar uzatılması bekleniyor.

Çevrimiçi emlak şirketi Opendoor, yükselen faiz oranlarının ABD konut piyasasına zarar verdiği bir dönemde çalışanlarının yüzde 18’ini (yaklaşık 550) işten çıkaracağını duyurdu.

Plaid Inc. maliyetleri kısmak için 260 çalışanını işten çıkardı.

Merkezi ABD’de bulunan çip üreticisi Qualcomm, çiplerini kullanan telefonlara olan talebin beklenenden hızlı düşmesi nedeniyle işe alımları dondurduğunu duyurdu.

Salesforce, yazılım ürünlerine olan talebin yavaşlaması nedeniyle kârlılığını artırmak için satış departmanından yüzlerce çalışanını işten çıkarırken, dünyanın en büyük bilgisayar sabit disk üreticilerinden biri olan Seagate Technology Holdings Plc yaklaşık 3.000 kişiyi işten çıkardı.

Çevrimiçi ödeme platformu Stripe, çalışanlarının yaklaşık yüzde 14’ünü veya 1.000 kişiyi işten çıkarmaya karar verdi. Konuyla ilgili olarak şirket çalışanlarına yazdığı bir mektupta Stripe İcra Kurulu Başkanı Patrick Collison, işten çıkarmaların artan enflasyon, durgunluk korkuları, yüksek faiz oranları, enerji şokları ve sıkılaşan yatırım bütçeleri nedeniyle gerekli olduğunu belirtti.

Twitter işten çıkarmalar

Elon Musk’ın 44 milyar dolarlık satın alımının ardından sosyal medya şirketi Twitter’da işten çıkarmalar başladı. Elon Musk, 3.700’den fazla Twitter çalışanını e-posta yoluyla işten çıkardı. Twitter’daki işten çıkarmaların ekonomik kaygılardan çok Twitter’ın Musk tarafından satın alınması ve beraberinde gelen borçla ilgili olduğu dikkat çekiyor.

ABD’de Netflix, Robinhood, Snap, Shopify, Peloton ve Calm gibi şirketler de işçi sayısını azaltacaklarını açıkladı.

Netflix 450 çalışanını işten çıkaracağını açıklarken, Peloton 800’den fazla kişiyi işten çıkaracağını, Robinhood’ın çalışan sayısını yüzde 23, Snapchat’i yüzde 20, Shopify’ı yüzde 10, Cameo’yu yüzde 25 ve Calm’ı yüzde 20 azaltacağını açıkladı.

Apple’ın ayrıca araştırma ve geliştirme dışındaki tüm alanlarda işe alımları durdurma kararı aldığı bildirildi.

Tüketiciden tüketiciye (C2C) e-ticaret platformu Carousell, maliyetleri azaltmak için 110 çalışanını veya toplam iş gücünün yüzde 10’unu işten çıkardı.

Otomobil üreticileri de çalışan sayısını azaltıyor

ABD’li teknoloji şirketlerinin yanı sıra otomobil üreticileri de işgücünü azaltmaya çalışıyor.

Ford Motor, maliyetleri kısmak ve içten yanmalı araçlardan elektrikli araçlara geçiş yapmak için yaklaşık 3.000 beyaz yakalı çalışanını işten çıkardı.

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın da CEO’su olan Musk, Haziran ayında şirketin üst düzey yöneticilerine “Dünya çapında tüm işe alımları durdurun” başlıklı bir e-posta göndermişti. E-postada Musk, ekonomi hakkında “çok kötü bir his” beslediğini ve personel sayısının yüzde 10 oranında azaltılması gerektiğini savundu.

Merkezi ABD’de bulunan bir finansal hizmetler şirketi olan Morgan Stanley, dünya çapındaki 81.567 çalışanından yaklaşık 1.600’ünü işten çıkardı.

The Wall Street Journal’a göre Pepsi’nin üreticisi PepsiCo, Kuzey Amerika’da yüzlerce çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Avrupa’da enflasyon ve durgunluk endişeleri nedeniyle işten çıkarmalar artıyor

Son 30 yılın en yüksek enflasyon oranları ve Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle Avrupa’da da işten çıkarmalar arttı.

Son 2 yılda isteyerek yaptığı işten çıkarmalar nedeniyle binlerce işini kaybeden Fransa’nın bayrak taşıyıcı havayolu Air France, 300’e yakın yer işçisinin işten çıkarılması için sendikalarla görüşüyor.

İsveçli mühendislik şirketi Alfa Laval, artan maliyetlerin denizcilik işini olumsuz etkilemesinin ardından yaklaşık 500 çalışanını işten çıkaracak bir yeniden yapılandırma programını duyururken, İsveçli bahçe ekipmanı ve aletleri üreticisi Husqvarna yeniden yapılandırmadan geçeceğini ve 1.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Merkezi İsveç’te bulunan ödeme şirketi Klarna, yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşının ticaret üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle 7 bin çalışanının yaklaşık yüzde 10’unu işten çıkaracağını açıkladı.

Alman kimya şirketi BASF, işten çıkarmalar da dahil olmak üzere 2024 yılına kadar Avrupa’da yıllık maliyetlerini 500 milyon avro azaltma planını duyururken, Alman tüketim malları şirketi Henkel artan maliyetler ve düşük taleple başa çıkmak için 2.000 kişiyi işten çıkardı.

Rüzgar türbini üreticisi Siemens Gamesa, kârlılığa dönüş planının bir parçası olarak Avrupa’da birden fazlası dahil olmak üzere 2.900 kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Alman otomotiv ve endüstri tedarikçisi Schaeffler, yeniden yapılanma sürecinde 2026 yılına kadar 1.300 kişinin daha işten çıkarılacağını duyurdu.

İtalya’nın üçüncü büyük bankası Monte dei Paschi di Siena, maliyetleri düşürme taahhütleri doğrultusunda 3.500 çalışanının erken emekli olması konusunda sendikayla anlaştı.

Hollandalı tıbbi ekipman üreticisi Philips, düşen satışların ardından yaklaşık 4.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyururken, otomobil üreticisi Stellantis, çeşitli tedarik zinciri sorunlarından kaynaklanan etkiyi azaltmak için Michigan fabrikasında bilinmeyen sayıda çalışanı süresiz olarak işten çıkaracağını duyurdu.

Finnair, Rusya havalimanının kapanması sonucu karlılığını geri kazanmak için dünya çapında yaklaşık 200 kişiyi işten çıkaracağını ve filosunu küçülteceğini belirtti.

Merkezi Finlandiya’da bulunan Valmet Oyj, Ukrayna’daki savaş ve Çin’deki Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle Helsinki’deki valf fabrikasında 340 çalışanıyla 3 aya varan geçici işten çıkarma görüşmeleri yürüttüğünü duyurdu.

Online otel rezervasyon portalı Booking.com da Kovid-19 salgınından bu yana 4 bin 375 çalışanını işten çıkardı.

Alman tarım şirketi InFarm, çalışanlarının yüzde 50’sini işten çıkardı.

İsveçli perakende şirketi H&M, maliyetleri azaltmak ve verimliliği daha da artırmak için Eylül ayında küresel bir program başlattı. Şirket, program kapsamında 1.500 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

Unilever, yılın başında yeniden yapılanma kapsamında 1.500 çalışanını işten çıkardı.

Asya’daki teknoloji şirketleri de işten çıkarmalara gitti

Asya’daki teknoloji şirketlerinin yaklaşan resesyon öncesi işten çıkarmalara gitmesi dikkat çekiyor.

Çinli teknoloji şirketi Alibaba, satışları yavaşlattıktan sonra maliyetleri kısmak için yaklaşık 10.000 çalışanına veda etti.

Credit Suisse Group, Asya’da 9.000 kişiyi işten çıkarmak için kapsamlı planlar yaparken, merkezi Çin’de bulunan Tencent, 5.500 çalışanını işten çıkardı.

Merkezi Hindistan’da bulunan Blinkit de yaklaşık 1.600 çalışanının yüzde 5’ini işten çıkardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu